Barn

Tänk på din hälsa

Det finns mycket som du kan göra för dig själv för att må bra. Att värna om din hälsa är viktigt för ett bra välmående. Om du inte avsätter tid till din hälsa nu kan du bli tvungen att göra det om du blir sjuk istället. När det kommer till hälsa är munnen något som du inte ska glömma att ta hand om. En dålig munhälsa har kunnat kopplas ihop med en rad olika folksjukdomar. Om du lider av muntorrhet är det viktigt att du tar det på allvar. Muntorrhet kan på sikt leda till karies och infektioner. Att borsta tänderna morgon och kväll är också bra för att vidmakthålla en god munhälsa. Det är även bra för att minska din muntorrhet.

Fokusera på bra kost

Något som är bra att tänka på både utifrån ett hälsoperspektiv och för att få bukt med din muntorrhet är kosten. Försök att äta bra och näringsrik mat som inte innehåller för mycket socker. Det är bra för personer med muntorrhet att tugga maten ordentligt. Morötter eller andra livsmedel med tuggmotstånd är bra mot muntorrhet. Både kroppen och munnen gynnas av att du har god kostvanor. Ett tips är att fokusera på mat som är bra för kroppen istället för att tänka på allt som du inte borde äta.

Rör på dig regelbundet

Sömn och motion är också viktigt för en god hälsa. Att sova ungefär 7-9 timmar varje natt är att föredra. Sömnen är fundamentet i ett bra mående. När du sover som du ska orkar du med alla utmaningar som vardagen ger dig. Att vara fysiskt aktiv är viktigt för både kroppen och knoppen. All rörelse räknas och att gå en kvart om dagen är bättre än inget. Det bästa är om du försöker få upp pulsen några gånger i veckan. Att även lägga in lite styrketräning är bra för att hålla kroppen i trim.