Barn

Fixa tänderna och må bättre

Tänderna är en av de viktigaste saker vi har. Det bästa är givetvis att sköta om dem hela livet för att slippa problem. Men i vissa fall har man helt enkelt inte tid att borsta, använda tandtråd och fluorskölja två gånger om dagen. I andra fall kan man ha fötts med dåliga tänder, eller råkat ut för något som skadat dem. Då är det klokt att fixa dem så fort som möjligt. Idag kan det i vissa fall vara svårt att få tag på tandläkartid vilket gör att kontakt med en bra privattandläkare är guld värd. Du som bor i Stockholm kan till exempel vända dig till Södertandläkarna som inte har i närheten av de kötider du hittar hos Folktandvården.

Estetisk tandvård

Estetisk tandvård är ett samlingsnamn för all tandvård som syftar till att få dig att se bra ut. Det kan till exempel handla om tandreglering eller om att få bort missfärgningar från tänderna. Även detta kan Södertandläkarna hjälpa dig med. Anledningarna till att man gör ett estetiskt ingrepp på tänderna kan vara flera. Det kan vara av ren fåfänga, att ett dåligt leende skapar dålig självkänsla eller för att sneda tänder gör det svårare att komma åt att borsta. Det finns inga rätt och fel när det kommer till tandvård utan det är du själv som bestämmer vad du vill göra.

Det ges dock nästan aldrig något ekonomiskt stöd från stat eller landstinget när det kommer till estetisk tandvård för vuxna. Se därför alltid till att kolla upp kostnaderna innan och budgetera för det. Det är också en bra idé att ta kontakt med Södertandläkarna för en konsultation innan du bestämmer dig. Då kan de titta på hur dina tänder ser ut, se vad som kan göras och föreslå den mest kostnadseffektiva behandlingen.

Förebyggande tandvård och lagningar

Förebyggande tandvård handlar dels om det du kan göra själv, men också om att regelbundet gå till en tandhygienist. Då får du dina tänder ordentligt rengjorda där plack och tandsten tas bort. Det förebygger hål och bidrar till en bättre tandhälsa på lång sikt. Hos tandhygienisten kan de också blästra bort smärre missfärgningar. Om du har tänder som lätt får hål är det också bra att låta tandhygienisten polera dina tänder med ett skyddande lager fluor utöver det du gör själv.

I det fall du får hål är det bra om du fixar dem så fort som möjligt. Gå till tandläkaren för en undersökning årligen eller så ofta de rekommenderar. Då kommer små hål fångas upp och lagas innan de blir större. Det är värt väldigt mycket för att slippa behöva göra en rotfyllning. Det är nämligen något som både är dyrt och extremt oskönt. Utöver att vara fula och skapa problem i sig själva är också hål och annan tandhälsa även relaterat till andra sjukdomar. Det finns bland annat ett direkt samband mellan tandproblem och olika typer av hjärt- och kärlsjukdomar. Att se till att ta hand om dina tänder är alltså inte bara en investering i skönhet, utan också ett sätt att förlänga livet på.