Barn

Så ändrar du livsstil efter studenten

De senaste tre åren har ditt liv sett ut på ett visst sätt. De flesta bor hemma med föräldrarna tills de går ut gymnasiet, vilket innebär att det blir en väldigt stor skillnad i livsstil när studenten tas. På gott och ont är det plötsligt mycket mer självständighet för många, och du förväntas ta ett större ansvar för dig själv och dina livsbeslut.

Men i första hand ska du se fram emot studenten. Till studenten hör studentskyltar med individuella texter och roliga bilder men även egendesignade studentband kan vara roliga att antingen ha själv eller tillägna några klasskamrater på er stora dag tillsammans. Släpp alla måste för den dagen, kika på roliga studentskyltar och skriv i varandras mössor. Framtidsplanerna och funderingarna på vad du vill göra framöver, kan du spara till en annan dag.

Börja jobba eller studera vidare?

Den här stora frågan är inte så lätt, och det finns ingen mall som passar alla. Det finns tyvärr inga genvägar fram till det rätta beslutet. Så det gäller kort och gott att fundera ut vad du vill jobba med, och om du kan jobba med endast dina gymnasiestudier i ryggsäcken? Behöver du fler studier så är det bara fortsätta med det. Kan du få ett jobb du kan se dig själv med en tid framöver så är det bara att börja söka. Det tredje alternativet är att jobba ett tag, eventuellt plugga upp några betyg och sedan fortsätta högre studier.

Dags att flytta hemifrån?

Om det är dags att flytta hemifrån behöver du troligtvis vara beredd på att hyra i andra hand om du inte har råd att köpa bostadsrätt och inte har stått i bostadskö sedan ett tag tillbaka. Om du inte redan står i kö, så ställ dig i kö på alla orter du kan tänkas vilja bo på. Det kan finnas privata aktörer som hyr ut i första hand med andra kriterier än kösystem, så det kan vara värt att söka sådana lösningar. Oavsett hur det nya boendet blir, kommer du behöva tänka på sådant du inte behöver ha i åtanke förut. Exempelvis huruvida hyran är inklusive eller exklusive värme. En hyra där värme inte ingår får du räkna med kan bli rätt mycket dyrare då värmen är det som ökar elräkningen som mest. Därutöver bör du se över vilket försäkringsskydd du behöver, vilket skiljer sig åt för bostadsrätt och hyresrätt. Det är viktigt att du ordnar med försäkringsskyddet innan du flyttar in i lägenheten. Studerar du vidare kanske en studentbostad kan vara lämplig, och har du många saker hos föräldrarna kan du kolla upp vad det finns för alternativ med magasinering i närheten.

Se över ekonomin

Efter studenten sker många ekonomiska förändringar för många. I synnerhet om du flyttar hemifrån. Oavsett om du ska studera vidare eller börja jobba kan det vara en bra idé att börja tänka ekonomiskt redan från början. En god vana är att ha med dig matlåda om dagarna, så du slipper dyra och onödiga lunchkostnader ute. Mobilabonnemang kan också variera mycket pris, så jämför med jämna mellanrum.