Barn

Vad kostar det att ha barn?

Det kostar såklart en hel del att ha barn, men hur mycket kostar det egentligen? Det tar vi i denna artikel reda på!

Banken SEBhar gjort en undersökning på vad det kostar att skaffa barn.

Slutsatsen är att det kostar ungefär 4 000 kronor bara för basutrustningen om den köps ny i butik. Då ingår med andra ord inte varken kläder eller leksaker.

De löpande kostnaderna för att ha barn beräknar man vara ungefär 2 500 kr i månaden eller 30 000 kr första året. Det är med andra ord dyrt att ha barn, och det är viktigt att man planerar sin ekonomi för att veta att man har råd innan man skaffar barn.

3 sätt att minimera kostnaden som ny förälder

Även om det som vi nu konstaterat är dyrt att ha barn finns det självklart olika knep som du kan använda för att minimera kostnaden som det innebär att skaffa barn.

1. Önska dig sånt som behövs

Det första tipset i listan handlar om att önska dig sånt som verkligen behövs till dop. Att på ett dop önska sig en bärsele eller babyfilt kan vara smartare än att säga att man får välja själv vad man vill ge. Då brukar man få ta emot fina smycken eller annat som ser bättre ut att ge för givaren men som för dig egentligen inte innebär sänkta kostnader.

2. Köp begagnat

Kanske det mest effektiva sättet att minska på kostnaderna som en ny föräldrar handlar om att köpa begagnat. Alla kan köpa begagnat, och det är definitivt väldigt mycket billigare än vad samma produkter hade kostat i en butik.

Vi estimerar att man som konsument av begagnat kan komma undan med ungefär 10 % av kostnaden för samma produkt i nyskick i en butik.

Självklart finns inte allt tillgängligt begagnat, men mycket gör det. Tipset är därför att alltid se om det du är ute efter ditt ditt barn finns begagnat, för att sedan endast beställa nytt om det inte gör det.

3. Ta emot gamla barnkläder och barngrejer från släktingar

Ett tredje sätt att spara pengar för dig som skaffar barn kan vara att ta emot gamla barnkläder och andra barngrejer från vänner och släktingar som tidigare haft småbarn.

Nästan alla föräldrar till äldre barn har saker liggandes som man vill göra sig av med men aldrig riktigt tagit tag i, frågar du runt lite kommer du garanterat få högvis med kläder, utrustning och leksaker. Kanske nästan lite för mycket.

Och om några år är det din tur att ge vidare allt till nästa föräldrar i släkten eller vänkretsen, så släng eller skänk inte bort det du tar emot innan du kollat med släkten och vännerna om det är av intresse!