Barn

Testa att äta ute, laga mat över öppen eld!

Naturen är fantastisk och maten är ofta extra god när den äts utomhus. Att laga mat utomhus kan bjuda på mycket mer än korv, grillspett eller en köttbit. Variationen är stor beroende på vilken utrustning som finns till hands. Det är möjligt att tillaga en soppa från grunden, en wok med färska råvaror eller en färsk nyfångad fisk. Att laga mat över öppen eld gör upplevelsen extra speciell. Med några tips blir matlagningen både rolig och enkel.

Kokkaffe och varma mackor

Ingen utrustning erbjuder samma känsla som en sotig kaffepanna över öppen eld. För er som inte gillar kokkaffe kan den även användas för att värma vatten eller soppa. Varma mackor kan stekas på en häll, men i smörgåsjärnet pressas de ihop så att de är lättare att hantera utan att fyllningen rinner ut. Med en burk sylt och grädde kan nygräddade våfflor bli det allra bästa fikat.

Stekhällar för festliga måltider

Ett enkelt sätta att laga mat till många är att investera i en stor stekhäll. De finns i flera storlekar och kan användas till mycket. Stekhällar placeras med eller utan ben direkt över öppen eld.

En panna att bära med sig

En kolarpanna av gjutjärn eller en jägarpanna av kolstål kan enkelt bäras med i packningen. Båda har ett vikbart handtag och kan placeras på ett grillgaller över öppen eld.

Håll maten på plats

En traktörpanna har kanter, vilken rymmer mer mat på samma yta som en stekhäll. Med platt botten blir stekta ägg eller pannkakor dessutom jämt tillagade. Värmen kan fokuseras till mitten så att färdigstekt mat kan vila utmed ytterkanterna utan att ramla ut. För soppor och grytor kan en soppgryta ge mat till en hel grupp ute på äventyr.

Testa en tipi för matlagning

För er som gärna vill ha en lite större, variabel och annorlunda anordning finns ett trebent stativ med en hängande bålpanna. Denna ersätter grillen då ved eller kol placeras direkt i pannan. Till denna kan annan utrustning användas, som galler, stekhällar eller grytor. Med sitt överdrag ser den ut som en tipi!

Överraska med utomhusbio och popcorn!

Dröm er bort med en vacker solnedgång eller en film projekterad på ett upphängt lakan. Servera varma popcorn med hjälp av en popcorngryta.

Bra utrustning som ofta glöms bort

Det finns mycket utrustning att välja mellan för att tillaga maten. Men det är lätt att glömma alla tillbehör som kan behövas för att vårda utrustningen eller förenkla hanteringen av elden.

Eld och matlagning gör utrustningen smutsig och det kan vara bra att förvara den i rejäla väskor eller påsar.

För att säkert kunna starta en eld finns tändstickor, gammaldags tändstål i modern design eller en gaständare. För er som inte vill göra upp eld finns även gasolbrännare. Dessutom finns det bärbara hopfällbara grillar och till och med en vedugn!

För er som inte vill leta efter pinnar att tälja till grillspett finns olika modeller att köpa. Det kan även vara bra att skaffa anpassade tänger och stekspadar med trähandtag som inte värms upp och bränner händerna. Testa skinnhandskar!

Säkerheten är viktig då matlagning över öppen eld kräver kontroll. Det värsta som kan hända efter en mysig måltid är att eld och glöd råkar starta en brand i naturen. Därför kan det vara bra med ett gnistskydd runt elden och en askhink så askan kan bäras med istället för att lämnas kvar.