Träning

Träning och rökavvänjning

För att uppnå en god hälsa behöver du tänka på många olika aspekter av livet. Det är viktigt att röra på sig regelbundet, med både konditions- och viktträning. Om du röker eller dricker alkohol behöver du tänka på mängd och intag, då det kan vara skadligt för hälsan redan i små mängder. Att dra ner på rökningen kan underlätta träningen, då ditt syreupptag blir bättre.

Hos Haypp hittar du ett stort utbud av Vuse Go, en e-cigg som kommer i många olika smaker. Detta är en engångsvape som är förfylld med vätska. Du kan välja mellan smaker som äpple, hallon, jordgubbe och blåbär. Om du har som mål att sluta röka finns här också Vuse Go 0 mg, som är en nikotinfri vape.

Nikotin och träning

När du slutar röka återhämtar sig din kropp fort. Redan 20 minuter efter att du har rökt din sista cigarett går din puls och ditt blodtryck ner. Åtta timmar senare blir kolmonoxidhalten i blodet normal, vilket innebär att syret får mer plats. Då ökar syrehalten i blodet. När det har gått tre månader efter rökstoppet har din lungfunktion och blodcirkulation blivit bättre. Det innebär att du orkar mer, och du får mindre andfåddhet och hosta. Efter ett år har risken för hjärtkärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt minskat kraftigt.

Vid en studie från Göteborgs Universitet visade det sig att motorisk träning kan häva skador som tidigare har orsakats av nikotin. Träningen motverkade de förändringar som nikotinet stod bakom i hjärnan, och assisterade i att återställa balansen. De nya rönen kan användas i rökavvänjning hos människor, som i samband med rökstoppet kan börja lära sig något nytt. Hit hör aktiviteter som att spela tennis, satsa på modern dans eller göra andra tidigare oprövade aktiviteter. Detta kan förutom att skydda hjärnan också motverka risken för återfall och på så vis leda till ett permanent rökstopp.